Visste du det här om hundar?

Att hunden är människans bästa vän är en kliché lika gammal som relationen mellan oss människor och våra fyrfotade vänner. Men trots vår långa historia tillsammans finns det kanske en del fakta om dem som du inte har koll på. Visste du till exempel att:

  • Din hund är ungefär lika smart som en två år gammal människa. Det är möjligtvis ett skäl till att hundar och små barn så ofta kommer så bra överens.
  • Det enda stället på kroppen där hundar har svettkörtlar är i tassarna. Varma dagar är det därför bra att i första hand kyla ner deras tassar. Det är också förklaringen till varför hundar flåsar med tungan ute när det är varmt.
  • En ettårig hundvalp är lika fysiskt mogen som en människa som är femton år gammal. Hundar åldras självklart snabbare än människor.
  • En hund kan avgöra hur du mår baserat på hur du luktar. Din hunds nos är så otroligt känslig att den plockar upp små, små skillnader som om du börjar svettas om du är nervös. Det finns utöver det goda skäl att anta att hundar har förmågan att avgöra när människor är gravida eller sjuka med hjälp av deras luktsinne.
  • Hundar ser i färg. Det är en vanligt spridd myt att hundar är färgblinda, vilket inte är sant. Vad som är sant är att de endast ser färger på färgskalan mellan gult och blått. Rött och grönt är en annan femma, de färgerna kan de inte skilja mellan alls.
  • Hundar känner inga skuldkänslor. Det finns en hel del videos på hundar där deras ägare filmat dem efter att de gjort någonting dumt, och påfallande ofta ser de väldigt skyldiga ut. Skenet bedrar dock, forskning har visat att hundar inte har förmågan att känna skuldkänslor. Det är endast vi människor som i de sammanhangen tolkar hundarnas utseende på det sättet.
  • Att det är vetenskapligt bevisat att hundars utseende ofta påminner om deras ägare? Det verkar som att vi människor dras till hundraser som påminner om oss utseendemässigt. Men faktum är att det har fler effekter än så. Lev under samma tak som en hund under en period och den kommer att fånga upp personlighetsdrag från dig (hur aktiv du är o.s.v.).
  • Hundar behöver ingen kompass. De ser UV-ljus och har en förmåga att uppfatta jordens elektromagnetiska fält. Man tror utöver det att hundar har förmågan att fånga upp ultraljud på ett sätt som liknar den metod som fladdermöss använder sig av.