Vilka hundraser vinner oftast världens största tävling för hundar?

Best in Show som delas ut årligen under Westminster Kennel Clubs tävlingar är förmodligen det mest prestigefyllda priset en hund kan få. År 2018 arrangerades den 142a upplagan av världens största hundtävling mellan den 12-13 februari i New York, där över 2800 hundar deltog. Ända sedan år 1877 har tävlingen hållits, vilket gör den till USA:s äldsta sportevent efter hästtävlingen Kentucky Derby. Årets pris Best in show togs hem av en hund av rasen Bichon frisé, som därmed blev första av just den rasen att vinna. Vinner priset gör man genom att prestera väl i ett antal olika grenar, det handlar både om lydnad och utseende. Just Bichon frisé är en hundras som mycket väl passar in på de egenskaper som man tänker sig att hundar som deltar i den här typen av tävlingar, har. Hunden är pudelliknande med en päls som går att frisera på olika sätt och ett temperament som lämpar sig väl för att kunna lära hunden olika tricks. Men rasen hör faktiskt inte till de vanligaste vinnarna. Här följer listan över de 9 hundraser som sedan starten vunnit Best in show flest gånger.

8. Airedale Terrier

Airedalen terriern har rykte om sig att vara en av de mest intelligenta hundraserna inom kategorin terriers, vilket är ett skäl till att rasens fans kallar dem för “kungen av terriers”. Fyra gånger har en hund av den här rasen tagit hem Best in show.

7. Boxer

Även boxerhundar har tagit hem högsta priset fyra gånger, senast 1970. Inte konstigt att segern tillfallit dem så många gånger med tanke på rasens charmigt oroade ansiktsuttryck och lydiga, lättlärda temperament.

6. Cockerspaniel

Cocker spaniel är en hundras vars popularitet sköt i höjden efter andra världskriget, mycket tack vare en specifik hund som vann Best in show två gånger i rad. Den mest populära cocker spanieln i populärkulturen torde tveklöst vara Lady i Lady och Lufsen.

5. Dobermann

Alla skulle förmodligen inte skriva under på att det här är en av de sötaste hundraserna, de är snarare ståtliga och respektingivande. När det gäller lydnad och lojalitet har de dock få konkurrenter. Fyra gånger har en dobermann tagit hem Best in show. Enligt vissa forskare är rasen den femte mest intelligenta hundrasen i världen.

4. Sealyhamm terrier

Terriers har rykte om sig att vara ettriga och lekfulla, Sealyhamm terriern är undantaget som bekräftar regeln. Lugna och lättskötta med en beryktad sympatisk personlighet.

3. Pudel

Pudlar är troligtvis den hundras de flesta associerar med hundtävlingar, inte särskilt förvånande då att den befinner sig i den absoluta toppen av att ha tagit hem best in show flest gånger. Senast en pudel tog hem titeln var år 1991 så det börjar bli dags igen.

2. Engelsk springer spaniel

Den här hundrasen avlas antingen som jakthundar eller showhundar. De är dock lika duktiga på båda aktiviteterna, men kanske är det som showhund som de verkligen excellerar: sex gånger har de vunnit högsta priset i Westminster.

1. Strävhårig foxterrier

Kungen av Westminsters hundshow är utan tvekan den strävhåriga foxterriern. Ettriga och sociala men med hög inlärningskapacitet, de samlade egenskaperna gör dem till perfekta utställningshundar. Hela 14 gånger har en foxterrier vunnit Best in show.