Precis som EM-fotboll och EM-basket har sina likheter har även djur sina likheter. Det finns flera forskare som har kommit underfund med att hundar är mer lik vargar än vad man skulle ha trott. Det finns således fler likheter än skillnader.
Hjärnan
Hundens hjärna är ca 20% av vargens och vissa funktioner i den har också försvunnit med evolutionen och all avel som har bedrivits. Detta för att hunden inte längre behöver vara rädd för människan eller andra rovdjur som däremot vargen måste vara. Hunden behöver heller inte leta efter mat som vargen eftersom den numera är beroende av människan som föder den. Det går också heta debatter kring vargars problemlösande som hundar inte längre besitter. När det gäller socialt beteende har forskare sett utvecklingen hos flera valpkullar med vargvalpar. Det har visat sig att de kan vara lika sociala som hundvalpar om de får chansen. Hjärnan har alltså utvecklat hunden till individer som anpassats för människan vilket ofta märks av, men faktum är att det finns många likheter som vi människor inte hade kunnat sätta oss in i.
Många sociala signaler utrycks även tydligare hos vargen än hos hunden.
Matsmältningen och näsa för kött
När vargen blev hund spelade kosten en stor roll. Kolhydrater och stärkelse var en bidragande orsak till att individerna närmade sig människan eftersom den åt av samma mat. Vargar inriktar sig mer på kött men samtidigt kan man se hundarnas eufori när det vankas korv och skinka m.m. Dock har vargen lättare att smälta den ursprungliga kosten och kan inte klara av fröer och stärkdesrik mat på samma sätt som hundar.
Att ta miste på hund och varg
I avbildningar och även hos vissa raser som husky m.fl, är det ibland svårt att se en markant skillnad på varg och hund. Det har även forskats hej vilt på både hybrider, hundar och vargar för att säkerställa fler likheter och skillnader. Många tycker även att vargen har en ofantlig charm och skulle gärna se sig själva som vargägare, trots att detta är strikt förbjudet.
Spela med hundar och vargar
Även spelvärlden har tagit fasta på hundars och vargars likheter, inte minst i fysiken. Se bara på spelautomaten “Wolf legend megaways” från IGT som går ut på att du som spelare ska känna dig som en Alfa-hanne. Du ska försöka att leda dina flockkamrater rätt genom att vara ledaren och lyssna till glädjevrålen som innebär vinst. Samma spelutvecklare har framställt “Wolf Run” i ett liknande koncept och dessa två populära spelautomater finns i både landbaserade casinon och spelsajter världen över. Symbolerna består självfallet av ylande vargar, gyllene fullmånar och mäktiga skogslandskap som gör vargarna hemmastadda.
Filmer och litteratur
Vill man se hur lik en hund vargen kan vara så kan man även se filmen “Dansar med vargar”, vars huvudrollsinnehavare utvecklar ett nära förhållande till en varg på den amerikanska stäppen. Både rörande och intressant.
Förutom filmer har det även gjorts böcker där hundar blir förvildade och övergår till vargens beteenden tämligen snart. Detta stämmer också då en bortsprungen hund blir förvildad på bara några dygn. Håll därför alltid reda på din jycke i skog och mark.
Visa vem som bestämmer
Även om vargarna kan se skräckinjagande ut och få en människa att darra, så finns det många likheter med hundarnas beteenden. Hundar som inte får den mentala eller fysiska stimulans som eftersträvas eller som blir åsidosatta kan utveckla skrämmande och inte minst sagt, irriterande egenskaper som att försöka ta över ledarskapet från sin ägare eller börja bitas. Att träna sin hund ordentligt och visa den till dess rätta plats är därför A och O för att inte få en begynnande flockledare som sätter skräck i hemmets lugna vrå. Detta gäller framför allt raser som dobermann, pyrenéerhund eller rottweiler men det finns även andra framavlade raser som behöver en strikt ledare för att inte förgås.