Den belgiska vallhunden

Laekenois är en ras som även har kommit att kallas belgisk vallhund. Den kommer från Belgien, vilket säkerligen hörs på namnet och är en strävhårig och mycket intelligent hund som användes under andra världskriget för att skicka meddelanden mellan soldater och folk. Den är egentligen en vallhund men är samtidigt fenomenal på att hålla vakt. Den har mycket beskyddande instinkter och har använts flitigt som polishund för att sniffa sig till narkotika eller ta hand om brottslingar.

Laekenois – ingen hund att leka med

Visst kan du har rejält med skoj med denna belgiska tuffing men du bör verkligen se till att du är en ledartyp innan du tar dig an en liten valp. De behöver ordentligt med mental stimulans och tycker inte om tillrättavisningar. Dock kan det bli en vän för livet som slår följe med dig vart du än tar vägen och som vill göra dig till lags så mycket det bara går. Men det gäller som sagt att du tar på dig rollen som alfahanne, annars riskerar du att bli totalsågad av din hund. Gör du rätt i dina uppfostringsmetoder kommer du att få en pålitlig hund som blir din skyddsängel.

Socialiseringsprocessen viktig

Om en Laekenois inte får en tidig socialisering så kan den bli både blyg och aggressiv. Det är därför bra om du släpar med den på valpkurser och låter den leka med andra hundar redan i livets tidiga skeden. Samma sak gäller faktiskt för de allra flesta hundraser och det finns mycket man ska tänka på inför hundköpet, men då denna hund kan utveckla negativa egenskaper om den inte får den behandling som krävs så är denna process extra viktig.

Fysisk aktivitet

En Laekenois är som skapt för att röra på sig och vill ha minst en timme energikrävande motion om dagen. Ta med den ut på en ordentlig löprunda, låt den hämta pinnar i hundgården eller låt deras vallegenskaper komma till nytta om du bor på landet. De är också mycket effektiva inom hundsporten vid lydnad, agility eller flyball så hitta på en massa roliga saker med den så blir världens bästa polare.

Kännetecken

Detta är en stor hund med vågig och strävhårig päls som inte sällan påminner om en brun version av en irländsk varghund, blandad med en schäfer. Det är en av de allra äldsta vallhundarna. De stora och spetsiga öronen hör minsta lilla ljud. trimma den två gånger om året och borsta den flera gånger i veckan så att den fina pälsen består, annars är det lätt hänt att de får tovor.