Att vara hundägare

Att vara hundägare innebär att man har en del förpliktelser mot sin hund som bland annat att se till att hunden rastas, får mat, vitaminer och den omvårdnad som rasen kräver. När man skaffar en valp kommer livet att förändras. En valp kan inte vara ensam längre stunder och kräver tillsyn, kärlek och omvårdnad. Det innebär att man inte längre kan göra spontana utflykter, resor eller göra en helkväll med kompisarna utan att man först har ordnat med tillsyn av sin valp. Dock är det oftast enkelt att hitta en hundvakt åt en valp vilket innebär att man inte behöver bli låst till hemmet. Många äldre väljer att skaffa en hund som sällskap vilket också har visat sig bidra till att äldre personer lever längre om de har en hund än de som är ensamma.

Det är bra att ta reda på vad du ska veta om du är hundägare innan du skaffar hund. En hund kräver mycket tillsyn, framför allt då de är valpar. Du behöver kunna komma ifrån minst ett par gånger om dagen för att kunna rasta din hund. Du bör inte lämna en hund ensam hemma längre stunder utan då är det bättre att försöka hitta en hundvakt som kan passa hunden. Om du arbetar och har svårt att komma ifrån på dagarna kan ett hunddagis vara ett alternativt.

Skyldigheter som hundägare

Du är skyldig att hålla din hund kopplad då du är ute på promenader med din hund. Din hund kan få springa fritt på tomten om den har stängsel så att hunden inte kommer ut från tomten. Du är skyldig till de skador som hunden åsamkar andras egendom eller personskador. Det är också viktigt att du har en bra hundförsäkring som kan betala läkarvård om hunden är sjuk eller har blivit skadad. En försäkring kan också täcka kostnader i samband med att hunden skadar annans egendom.