Att välja rätt hund

När man ska skaffa hund är det viktigt att man väljer rätt. Det finns en hel del olika aspekter som behöver ses över innan man bestämmer sig för vilken hund som ska skaffas. Man behöver till exempel fundera på vad man ska göra med hunden, hur stor den ska vara och mycket annat.

Är rasen viktig?

När det gäller just hundras kan den vara viktig. Det beror på vad man vill göra med sin hund. Om man vill rikta in sig på avel och utställning bör hunden vara renrasig. Vilken ras man väljer är sedan helt individuellt. Då bör man bestämma sig för om hunden ska användas till annat också samt vilken plats man har i hemmet. Har man bara en lägenhet kanske det inte är läge att skaffa en stor grand danois som behöver en del svängrum.

Se till hundens temperament

En annan sak som man också måste se till är hundens temperament. Om man har andra djur eller små barn är en hetsig eller lite mer tuff hund kanske inte bästa valet. Om man inte har så mycket hundvana bör man också tänka på att det kanske är bättre att skaffa en hund som man verkligen rår på.

Valp eller vuxen hund?

Valet mellan en valp eller vuxen hund är många gånger svårt. Om man har tid och kunskap om hur en valp uppfostras kan man få en hund som verkligen formas efter den egna familjen. I andra fall kan en vuxen och mer självständig hund som redan är rumsren vara ett bättre alternativ.

När hundköpet inte går som tänkt

Ibland går inte hundköpet som tänkt. Hunden kanske inte kommer överens med de andra djuren eller så passar inte dess temperament. Ibland kan hundens uppfödare tänka sig att ta tillbaka hunden, i andra fall kanske man själv får försöka att omplacera den.