Att undvika när man uppfostrar en hund

Att lära upp en hund kan både vara roligt och samtidigt ge dig huvudbry utan dess like. Vissa raser är lättlärda medans andra är lika envisa som en tonåring. När du tar dig an en liten valp så kan det vid första anblick verka mycket enkelt och det är svårt att vara arg på en sådan gullig liten varelse och faktum är att vi människor känner mer för hundar än för folk överlag. Men med tiden kan denna lilla sötnos komma att utveckla sin egen personlighet och sätta sig på tvären när du helst vill att den ska lyda blint. Här följer några tips att undvika om du vill bli en bra hundägare.

Socialisera valpen tidigt

De flesta vet att det är viktigt att låta barnen komma i kontakt med andra barn relativt tidigt i livet. Samma sak gäller för hundar så att de inte ska bli rädda, aggressiva eller blyga. Ta med valpen på kurs och låt den leka med andra hundar och framför allt, träna med den och prata med den. Isolera den inte!

Om du har en granne eller en vän med hund så är detta förträffligt, då de båda kan leka ihop och bekanta sig med varandra på lång sikt. Är de båda unga, så kan de växa upp tillsammans och leka på en jämställd nivå, då en äldre hund helst bara vill bli av med den lilla bråkstaken som viner kring benen.

Ha tålamod

En valp vet inte riktigt hur den ska bete sig och den behöver naturligtvis tid att förstå. Att skälla ut den för mindre eller stoppa ned nosen i avföringen om den råkar göra ifrån sig hemma på matten, slår bara tillbaka på dig själv. Säg ifrån men gör det med måtta och tänk på att den mognar med åldern allteftersom. Ha tålamod när du tränar den och gör allting så kul för den som möjligt, annars tröttnar den lika snabbt som du hinner vända dig om.