Att skaffa hund

Det är många personer som funderar på att skaffa en hund, både familjer med barn men också ensamstående personer som vill skaffa sig en trogen vän. Att köpa hund kräver att man dels är påläst, så att man vet hur ett köp av en hund går till, och dels att man är klar med vilken typ av hund man vill ha. Vissa vill ha ett litet sällskapsdjur som de kan gosa med medan andra vill ha en hund som kan vara med på de aktiviteter som hundägaren utför, som exempelvis joggning eller jakt.

Till att börja med behöver man välja en hundras, välj en hund som har de egenskaper som passar de aktiviteter som man planerar att utföra med sin hund. Olika raser har olika egenskaper och därför bör man läsa på och gärna prata med hundägare som har den hundras som man är intresserad av. När man har bestämt sig för en hundras kan man sedan besöka en kennel där man kan bekanta sig med hunden. Här bör man ställa frågor om hundens egenskaper, vilken omvårdnad hunden behöver ha och om det är något annat som man bör känna till som är förknippat med hundrasen.

Att köpa hund

Man kan köpa en vuxen hund men i detta fall bör man alltid ta reda på varför hunden säljs. Det kan vara så att hunden har lämnats bort för att den är aggressiv eller opålitlig. Fördelen med att köpa en vuxen hund är att den oftast är tränad och därmed inte kräver så pass mycket uppmärksamhet, vilket kan vara bra om man är äldre eller ensamstående och bara vill ha en sällskapshund.

Ska man köpa en valp ska man alltid köpa valpen hos en registrerad kennel så att man vet att hunden har haft en bra uppväxt, är frisk och har vaccinerats. Efter att köpet är klart ska man erhålla ett vaccinationsintyg, ett registreringsbevis och ett köpebrev som visar vem som är ägaren.